Belediye Meclis Salonu'ndagerçekleştirilen Eylül Ayı Meclis Toplantısı'nın açılış konuşmasını yapanBelediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, seçimlerin üzerinden 5 ay gibi bir zamangeçtiğini hatırlatarak, “Bu süreç içerisinde birinci önceliğimiz hem halkımızınhem de turist olarak şehrimize ziyarete gelenlerin yaşam kalitesini arttırmakadına çalışmalar yaptık. Yoğun bir yaz döneminin devamını hep beraberizliyoruz. Sanıyorum bir iki ay daha ufak ufak azalarak turizm sezonumuz devamedecek. Alanya halkımızın ve misafirlerimizin kendilerini güvende hissetmeleriiçin taksicilerle, otobüsçülerle, restorancılarla, barcılarla ve birçok esnafarkadaşlarımızla nasıl çalışacağımız ve birlikteliğimizin nasıl gideceğiniartık Alanyamızın belli bir kalitenin üzerine çıkmış bir şehir olmasını nasılsağlayacağımızı tartışmaya başladık. Memnuniyetle görüyorum ki bütün esnafımızbizimle aynı fikirde. Alanya’yı daha güzel bir şekilde daha kaliteli bir halegetirmek istiyoruz. Bu da bizim önümüzü açıyor” dedi.

“HİJYEN KONUSUNDA ISRARLIYIZ”

Alanya belediyesi eylül ayı meclis toplantısı yapıldı
Alanya belediyesi eylül ayı meclis toplantısı yapıldı

Gündemdeki konularla ilgili kamuoyunubilgilendiren Başkan Özçelik, “Balıkçı Barınağı’nda, Balıkçılar Kooperatifi ileortaklaşa çalışmalarımız devam ediyor. Birlikte yeni güzellikler yaratacağımızainanıyorum. Naula Antik Kenti’nde turizm adına temizlik çalışmalarımız sürüyorve bir ay daha sürecek. Alanya’nın hem doğusunda hem batısında asfaltçalışmalarımız var. Bundan sonra biraz daha hızlanarak, metre ve metrekareleribüyüterek asfalt sezonunu bitirinceye kadar çalışmalarımız sürecek. Doğalgaziçin kazı çalışmaları başladı. Hatların döşenmesi ve testleri bittikten sonraaçılan yerleri hızlıca tekrar asfaltlayarak yolumuza devam etmek istiyoruz.Hijyen konusunda ısrarımız devam ediyor ve devam da edecek. Tüm halkımız vemisafirlerimizin güven içinde yiyecek içecek sektöründen faydalanması içinçalışmalarımıza kararlılıkla devam edip, Alanyamızı belli bir yere kadargetireceğiz” diye konuştu.

Alanya belediyesi eylül ayı meclis toplantısı yapıldı
Alanya belediyesi eylül ayı meclis toplantısı yapıldı

“İŞLETMELERE RUHSAT İÇİN ÖNCE ÖN ONAYVERECEĞİZ”

Alanya belediyesi eylül ayı meclis toplantısı yapıldı
Alanya belediyesi eylül ayı meclis toplantısı yapıldı

Ruhsat konusunda yapılan denetimlerinve atılan adımların esnaflar tarafından da destek gördüğünün altını çizenBaşkan Özçelik, “Şu ana kadar hiçbir işletmeyi ruhsatı yok diye kapatmadık.Üçüncü gidişimizde bir ceza uygulama durumunda kaldık ama hiçbir işletmeyi,emniyeti ilgilendiren bir olay olmadıysa kapatmadık. Yılbaşına kadar da hiçbirişletmeyi kapatmayı düşünmüyoruz ve metrekare başına yetersiz olanlara dadestek olmaya devam ediyoruz. Onların da ruhsatlanmalarını sağlayacağız. Buarada çalışmalarımızı epey bir yere kadar getirdik. Çalışmamızı bitirdiğimizdehangi sektörde dükkân açacaksa, restoran bar, bakkal, market, tuhafiye, terzi,berber, kuaför açacaksa, önce belediyeye gelmesini ve açmak istediği yerinstandartlara ve belirlenen şartlara uyup uymadığını görmesi gerekiyor. Bir önonay belgesi vereceğiz ve sonra işlemlerine devam edecekler. Çünkü şu ana kadaryapılan işlemlerin içerisinde görüyoruz ki herhangi bir esnaf arkadaşımızherhangi bir yerden dükkânı tutuyor, içerisine onlarca, yüzlerce lira masrafediyor. Vergi Dairesi’ne gidip, vergi levhasını alıyor, ondan sonra da ‘bengeldim bana bir ruhsat verin’ diyor. Önünden arkasından bir yerinden dolayıruhsat alamazsa, ruhsatsız bir işletme oluyor. Bunun için bir çalışmayapıyoruz. Uzun zamandır ruhsat var mı, yok mu araştırması yapıyoruz. Bunuyaparken, ruhsat alamama sebeplerini araştırdık. 1 Eylül’den önce bir şekilderuhsatlanamamış olanlara elinde 31 Ağustos itibariyle fişi, faturası olanlarabelirli toleranslar göstererek onların ruhsat almasını sağlayacağız ama 1Eylül’den sonra insanların belediyeye gelip şartları sağlayıp sağlayamadığınabakmasını istiyoruz ki ileride ben bu kadar masraf ettim ne olacak demesin”şeklinde konuştu.

Alanya belediyesi eylül ayı meclis toplantısı yapıldı
Alanya belediyesi eylül ayı meclis toplantısı yapıldı

“HİÇBİR VATANDAŞIMIZIN KAZIKLANMASINAMÜSAADE ETMEYECEĞİZ”

Alanya belediyesi eylül ayı meclis toplantısı yapıldı
Alanya belediyesi eylül ayı meclis toplantısı yapıldı

Başkan Özçelik açıklamalarına şöyledevam etti, “Benim yıllardır aklımda olan bir konu var. İki tane bakkaldükkânın yan yana açılmasını istemiyoruz, iki tane tuhafiyenin yan yanaaçılmasını istemiyoruz, iki tane restoran vardır, birisi Çin yemeği yapar birisiAdana yapar. O konu ayrı ama temel olarak aynı işletmelerin yan yana olupbirbirleri ile rekabet edip, kazançlarını düşürmesini istemiyoruz. Bu çalışmayıtamamladığımızda zaten hem kendi arkadaşlarımızla hem de sizlerle bununüzerinden hep beraber geçeceğiz. Böyle bir planlamayla yola devam etmekistiyoruz. Hiçbir esnafın fiyatına karışmak gibi bir düşüncemiz de yok amahizmet fiyat oranında hiçbir vatandaşımızın veya hiçbir misafirimizin amiyanetabirle kazıklanmasına da müsaade etmeyeceğiz. İnşallah belirli bir zamanıtamamladığımız ve kendimiz için milat belirlediğimiz 1 Ocak’tan sonra herkesalacağı ürünün fiyatını gittiği işletmenin önünde görecek. Aynı ürünü birisi 10liraya birisi 15 liraya satarsa satsın hizmet farkı vardır. Hizmetinde kalitefarkı vardır ama bu orandan taviz vermeyeceğiz. 10 birime ürün satılıyor, nekadar yüksek fiyat tutarsanız tutun 10 birim bile çok kazıkken, 50 birim fiyatyazanlara asla müsaade etmeyeceğiz.”

Alanya belediyesi eylül ayı meclis toplantısı yapıldı
Alanya belediyesi eylül ayı meclis toplantısı yapıldı

“SİNEKLE UĞRAŞMAYIP GÖLÜ KURUTACAĞIZ”

Alanya belediyesi eylül ayı meclis toplantısı yapıldı
Alanya belediyesi eylül ayı meclis toplantısı yapıldı

Asayiş olaylarını ilgilendirenkonularla ilgili bir atasözünden örnek veren Başkan Osman Tarık Özçelik, “Birde özellikle polis ya da jandarmanın müdahalesine sebep olan asayiş ve kavgagibi sıkıntılı olayların meydana geldiği yerlerde, sinekle uğraşmayıp, gölükurutacağız. Bu durumlara izin vermeyeceğiz. Belediye seçiminin hemenarkasından yaptığımız birtakım çalışmalar vardı. Portakal büfeleri ile ilgilibir çalışma vardı ama onları kaldırmadık. Biz, kendilerine, '1 Kasım’a kadardursun, sonra kaldıracağız' demiştik. Çünkü sezonluk malını alan oldu ve 'enazından sezonu geçirin' dedik. 1 Kasım’dan sonra portakal büfeleri yerindenalmaya başlayacağız. Yeni dönemimiz Alanya için hayırlı uğurlu olur inşallah”dedi.

Alanya belediyesi eylül ayı meclis toplantısı yapıldı
Alanya belediyesi eylül ayı meclis toplantısı yapıldı

“ALANYA’NIN 30 YILLIK ARITMA SORUNUÇÖZÜLECEK”

Meclis üyelerinden gelen arıtmaylailgili soruları yanıtlayan Başkan Özçelik, “Bundan önceki dönemde AntalyaBüyükşehir Belediyesi, Alanya Belediyesi’ne arıtma ile ilgili yeni bir sistemiçin, 'birlikte çalışalım' dediğinde, önceki Belediye yönetimi söz konusutahsislere onay vermediği için Alanya’da yeni bir arıtma tesisi yapımı işinegirilememiştir. Göreve geldiğimiz günden beri en önemli konumuz, arıtmayıburadan dışarıya alabilmektir. Seçimden önceki vaatlerimiz arasında bu konuvar. Biz konuştuk, konuşuyoruz ve ön çalışmalarına başladılar. Tahsis içinMeclis'in verdiği yetki sonucunda, yer altına alınacak tesisle Alanya’nınyaklaşık en az 30 yıllık arıtma sorunu yaklaşık 4 yıl içinde çözülmüş olacak.Bu süreye kadar olan kısım için de Büyükşehir Belediyesi hali hazırdakiarıtmanın tamir ve tadilatı için 450 milyon liralık bir ihaleye çıkıyor. Hedef,Şubat ayı civarında bu işlemlerin bitmesi. Hepimiz Alanya’dayız ve hepimiz aynısıkıntıyı yaşıyoruz. Sıkıntının öncesini de görmek lazım. Önceki dönemde bu yerlertahsis edilseydi, bu sıkıntı çekilmeyecekti. Verilse iyi miydi, iyiydi. Şimdiyekadar yapılır mıydı, yapılırdı. Bu kokuları ve söylediğiniz o görüntüleriyaşarmaydık, yaşamazdık. O görüntülerin tamamını arıtmadan pompalanmadığını dahepimiz aşağı yukarı biliyoruz. Eski Belediye döneminde bu yerin tahsisedilmeyeceği ve kültür merkezi yapılacağı söylendi ama önden söylendiği için bukarar çıkmamış. Daha önce Şarani Başkanın da açıklamaları oldu. Ona da cevapvermedim ve bilgilendirme olarak açıklama yaptım. Belediyemiz, bu konuda Alanyaadına ne yapması gerekiyorsa yapacaktır” şeklinde konuştu.

“ARITMA YER ALTINA ALINARAK ÜZERİNEPARK YAPILACAK”

Gündem maddelerinde Alanya Otogarıyanında bulunan arıtma tesisinin büyütülerek yer altına alınması için AntalyaBüyükşehir Belediyesi’ne bölgedeki belediye arazilerinin tahsisiyle ilgilimadde görüşüldü. Oy çokluğu ile onaylanan madde hakkında bilgi veren BaşkanÖzçelik, “Mevcut arıtmadaki kokunun nedeni, filtreler yaklaşık 8 yıldırçalışmıyor. Bir sebepten o dönemde de çalışmamış, bir sebepten bu dönemde deçalışmıyor. Şimdi oraya iki tane ayrı ayrı arıtma sistemi kurulacak ve yerinaltına yapılacak. Yerin altı Büyükşehir Belediyesi’nin, üstü ise AlanyaBelediyesi’nin olacak. Yerin üstü yol seviyesinde yapılacak ve bizim projemizolan park olacak. Oraya yukarıdan bakıldığında bir arıtma görülmeyecek.Alanya’ya yakışır bir park ortaya çıkacak. O parkın altında boş kalan yerlerede otopark planlanacak. Bu arıtma tesisi yeni sistemlerle yapılacak. Bugün kifiyatlarla 4 milyar lira civarında olacak ancak faaliyete geçene kadar lirabazında bu fiyat değişebilir” dedi.

SEYAHAT MASRAFLARINI KENDİLERİKARŞILAYACAK

Alanya Belediyesi’nin Polonya’dakikardeş şehri Wodzislaw-Slaski’deki 52’inci Wodzislaw-Slaski City Days Festivaliile Almanya’daki kardeş şehri Gladbeck’in Elma Festivali’ne, Belediye BaşkanıOsman Tarık Özçelik, Başkan Danışmanı Abdurrahman Açıkalın ve ALTAV YönetimKurulu Üyesi Gökçe Aydoğan Ergün, tüm vize ve yurt dışı seyahat masraflarınıkendileri karşılayarak katılacak. Yine Alanya'nın Litvanya’daki kardeş şehriSilute’de gerçekleşecek Balık Çorbası Festivali’ne ise Belediye BaşkanYardımcısı Murat Levent Koçak, Belediye Meclis Üyesi Kenan Ersoy ve ALTAVYönetim Kurulu Üyeleri Alper Genceli de yurt dışı seyahat ve vize masraflarınıkendileri karşılayacak. 

ALANYA ULUSLARARASI CAZ FESTİVALİ

Alanya Uluslararası Caz Günleri’ninfarklı boyuta taşınması ve biraz daha genişlemesi için isim değişikliğiyapacaklarını belirten Başkan Özçelik, organizasyonun isminin AlanyaUluslararası Caz Festivali olmasını oylamaya sundu. Konuyla ilgili söz alan BelediyeBaşkan Danışmanı Abdurrahman Açıkalın, “Öncelikle Alanya Caz Günleri’ni buzamana kadar büyük bir özveriyle yapan geçmiş dönem belediye yönetimindekiarkadaşlara teşekkür ederim. 26-29 Eylül'de yapacağımız 19. Alanya UluslararasıCaz Festivali, bugün İstanbul’dan sonra en uzun soluklu ve kesintisiz yapılanfestivaldir. Alanyamızın değerine değer katmak için bizim çok büyük bir önemverdiğimiz organizasyondur. Bu seneden itibaren bir hafta olarak düşünüyor veönümüzdeki yıllarda tüm sahil bandında büyük bir coşkuyla kutlamak istiyoruz.Bir basın toplantısıyla bu konunun detaylarını açıklayacağız ve ‘günler’ değil,festival kapsamında olacak” dedi. Organizasyonun isim değişikliği oy birliğiylekabul edildi.

ALANYA BELEDİYESİ’NİN YENİ KARDEŞBELEDİYELERİ OLDU

Nevşehir’e bağlı Derinkuyu veKonya’ya bağlı Cihanbeyli, Zonguldak’a bağlı Çaycuma ilçesi ve Burdur’a bağlıBucak ilçeleri ile Alanya Belediyesi’nin kardeş belediye olmasıyla ilgili yazıda Belediye Meclisi’nde görüşüldü. Başkan Özçelik konuyla ilgili, “Bu ilçelerintamamı teknik ve nüfus olarak Alanya Belediyesi’nden bir tık daha aşağıda.Alanya Belediyesi tarafından teknik anlamda destek verilmesi ve sosylaBelediyeciliğin tüm toplum yararına kullanılması için böyle bir karar alıyoruz.Daha iyi olan belediyelerin daha niteliği eksik olan belediyelere destek olmasıadına yapılıyor. İşin temeli budur. Biz onlara bilgisayar, muhasebe sistemlerigibi konularda destek olup, onların üç yılda geleceği yere bir yıldagelmelerini sağlamak adına yani yardımcı olmak adına yapıyoruz. Buradaki tekamaç, o ilçedeki insanların da belediyenin de bir an önce teknik ve bilgianlamında hızlıca kalkınmalarıdır. Osman Tarık Özçelik ve ekibi, her şeyikayıtlı yapacak. Kayıtsız hiçbir karar alınmayacak” dedi.

ALANYA’NIN STRATEJİK PLANI MECLİSTEGÖRÜŞÜLDÜ

Meclis'te 2025-2029 Stratejik Planıgündem maddesi olarak görüşüldü. Belediye Başkan Yardımcısı Servet Ünlü,“Stratejik plan yasal zorunluluktur. Biz de göreve geldikten sonra başkanımızıntalimatıyla stratejik planlama sürecini başlattık. Bu süreç içerisinde herbirimden strateji kurulu oluşturuldu. Daha sonra Alanya Alaaddin KeykubatÜniversitesi’nden Mustafa Koçancı Hocamızın moderatörlüğünde yaklaşık 4-5 aysüren bir çalışma yürütüldü. Bu çalışma esnasında paydaş dediğimiz çeşitlisivil toplum örgütleri, kurum, kuruluş, meclis üyeleri ve her kesimdeninsanlarla toplantılar yapıldı. Bu toplantılarda şehrin 5 yılını öngeren birstratejik plan hazırlığı yapıldı. Tüm kesimlerin görüşlerine yer verilmeyeçalışıldı ve gelmeden önce vaat ettiğimiz projeleri de içine alan beş yıllıkplan hazırlandı. Bu bir taslak olarak sizlere de gönderildi ve ana hatları ileMeclis'e sunuldu. Önümüzdeki beş yıl içerisinde ana hatlarıyla 2025 yılı için 4milyar 430 milyonluk bir gelir öngörüyoruz. Bunlar 5 yıl içerisindeki artışla 5yıllık dönemde toplam 31 milyar 660 milyonluk bir reel gelir öngörüyoruz. 2024yılı bütçesi 4 milyar 600 milyon olarak yapılmış. Antalya’daki en büyük bütçediye yapılmış ama reel anlamda gelir 2 milyar 600 milyon. Geri kalan giderbütçesine geliri denkleştirmek için yapılan 1 milyar 800 milyonluk ilave ilebütçe 4 milyar küsur olarak yapılmıştır. Ekim ayında Meclis'e gelecek ve oradadaha net görünecek bu rakamlar. 2025 bütçesinin yaklaşık bu seviyelerdeolacağını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı. 

DOÇ. DR. KOÇANCI MECLİS ÜYELERİNİBİLGİLENDİRDİ

Doç. Dr. Mustafa Koçancı konuylailgili Meclis Üyelerin, bilgilendirdi. Koçancı, “Çalışmayı sürdürürkenkatılımcılık ilkesini esas aldık. Bu katılımcılık üzerine bir alternatif veritoplama teknikleri geliştirdik. Bu bağlamda 83 farklı STK ile odak grup görüşmeleriyaptık. Bunun yanı sıra tematik değerlendirme formları, açık uçlu görüşmeformları ve kapalı uçlu anket çalışması yaptık. Önceliklendirme ve puanlamaçalışması da yaptık. Bu araştırma kısmının ilk kısmıydı ve yüzde 88 oranındastratejik plan devam ettirilmekteydi. Bu rakamı bulduktan sonra neden eksikkaldığını bulduk. Bütçelendirme problemleri, hedeflendirme hataları, yanlışhedefler, birden fazla müdürlüğün arasında sorumluluk paylaştırılması nedeniyleişlerin yerine getirilmemesi gibi farklı nedenler vardı. Bunlara özengöstermeye ve önüne geçmeye çalıştık. İkinci olarak mevzuat analizi çalışmasıyaptık. Her Müdürlük kendi mevzuatı, yönetmelikleri, yönergeleri çıkardıortaya. Oradaki eksiklikleri tespit ettik ve ciddi eksiklikler olduğunu da söylememgerekiyor. Önümüzdeki dönemde bunlarında düzeltilmesi ile ilgili çalışmalaryapılacağını orada bahsettik. Üst politika belgelerinden bahsettik. Bunlaryasal bir zorunluluk olarak incelendi. Stratejik plan diye bahsettiğimiz bizimülkenin kalkınma hedefleridir. Türkiye Cumhuriyeti’nin 12. Cumhurbaşkanlığıkalkınma hedeflerini, vatandaşların beklentilerini ve yereldeki siyasaliktidarın amaçlarını bir araya getiren bir metindir. Biz de bunu yapmaya dikkatettik. Gerek orta vadeli program gerek kalkınma planı ile kendi hedeflerini,belediye yönetiminin hedeflerini vatandaşlardan aldıkları dönüşlerle beraberoluşturan bir amaç, hedef ve performans beklentisi ortaya koyduk. Kurumanalizi, insan kaynakları analizi gibi anket sonuçları ve elimizdeki dokümanlarlabir bölüm hazırladık. En nihayetinde 9 amaç, 27 hedef ve 182 performansgöstergesiyle bir stratejik planı hazırladık” dedi. Meclis Üyelerinin stratejikplanla ilgili görüşlerini bildirmesinin ardından Başkan Özçelik, sorularıyanıtladı. 2025-2029 Alanya Belediyesi Stratejik Planı oy çokluğu ile Meclis'tekabul edildi. Dilek ve Temenniler bölümünden sonra bir daha ki MeclisToplantısının 1 Ekim'de yapılmasına karar verildi.